انجمن فرزندان ایران بزرگ
انجمن فرزندان ایران بزرگ
انجمن فرزندان ایران بزرگ
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.



 
الرئيسيةدروازهأحدث الصورجستجوثبت نامورود

 

 خرابه‏هاى پاسارگاد

اذهب الى الأسفل 
نويسندهپيام
Admin
Admin



Posts : 273
Join date : 2011-10-19
Age : 32
Location : keleis

خرابه‏هاى پاسارگاد  Empty
پستعنوان: خرابه‏هاى پاسارگاد    خرابه‏هاى پاسارگاد  Icon_minitimeالسبت أكتوبر 29, 2011 8:08 am

1- سكو:

ترتيبى كه من در اينجا پيروى خواهم كرد اين است كه ابتدا وضع خرابه‏هائى را كه هنوز در جلگه پلوار باقى است تعريف كنم. سپس نظرياتى را كه راجع به شناسائى آثار پاسارگاد باستانى بوده است و يا ممكن است در آينده اظهار شود بررسى نمايم. خرابه‏ها به شش دسته جداگانه تقسيم مى‏شود و نويسندگانى كه شخصا به محل نرفته‏اند موضع و وجه ارتباط بين آنها را درست عنوان نكرده‏اند. مسافرانى كه از طرف شمال وارد مى‏شوند به اول قسمتى كه مى‏رسند بناى سنگى بزرگى است كه در سمت چپ جاده به فاصله 300 ياردى آن بر تپه‏اى ساخته شده است و به صفه تخت سليمان معروف مى‏باشد و اين عنوانى است كه ايرانيان به هر پادشاه عالى‏قدر ناشناخته قرون گذشته نسبت مى‏دهند.
اين بنا شامل ايوانى متوازى الاضلاع است كه در دو طرف طاقچه و لبه‏اى دارد كه اندازه آنها به شرح ذيل است: ضلع سمت چپ 72 پا طول دارد، لبه ورودى 54 پا، طاقچه مركزى 168 پا، زاويه خروجى 54، ضلع طرف راست 48 پا
و يا روى‏هم‏رفته 290 پا و طول جبهه اصلى كه در طرف شمال غربى است به همين اندازه است. ارتفاع آن 2/ 1 38 پا و شامل چهارده رگه سنگى است و تمام بنا از قطعات بزرگ سنگ سفيد شبيه مرمر ساخته شده است كه روى آنرا شيشه- كارى و قدرى برجسته كرده‏اند كه از فاصله‏اى نسبتا دور درست مثل كنده‏هاى بزرگى است كه در ساختمان معبد بيت المقدس ديده مى‏شود و روزهاى جمعه يهوديان در مراسم ندبه مى‏بوسند.
اين سنگ‏ها (كه «پريچ» طول هريك را 14 پا نوشته است) چنان ميزان نصب شده‏اند كه ملاطى بين آنها به‏كار نرفته است و در لبه بيشتر درزها سوراخ‏هاى بزرگى بى‏جهت در سنگ‏ها كنده‏اند تا ميله‏هاى فلزى (شايد از آهن و سرب بود) كه اصلا آنها را با يكديگر مربوط مى‏ساخته خارج كنند. اين حفره‏ها حالا لانه كبوتران است. بسيارى از اين سنگ‏ها در سطح خارجى علامت جالب‏توجهى از عمل كارگران دارد و از بيرون قسمت فوقانى سكو و همچنين فقدان پله استنباط مى‏شود كه بنا ناتمام مانده بوده است. بسيارى از آثار خارجى آن از بين رفته و وضع داخلى بنا كه از سنگ كبود كوه ساخته‏اند واضحا ديده مى‏شود و اين نظر ظاهرا مورد اتفاق است كه اين سكو را به قصد پايه قصر يا ايوانى درنظر گرفته بودند، شبيه به آنچه جانشين‏هاى كوروش در تخت جمشيد كردند.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
http://kbirb.yours.tv
Admin
Admin



Posts : 273
Join date : 2011-10-19
Age : 32
Location : keleis

خرابه‏هاى پاسارگاد  Empty
پستعنوان: رد: خرابه‏هاى پاسارگاد    خرابه‏هاى پاسارگاد  Icon_minitimeالسبت أكتوبر 29, 2011 8:08 am

وقتى‏كه در سمت جنوب تا دشت هموار پائين مى‏رويم خرابه دوم كه در فاصله 300 ياردى واقع است، بناى چهارگوش يك ديوارى است كه عامه آنرا آتشكده مى‏نامند (اوزلى نوشته است كه اهل آن حدود زندان سليمان مى‏خوانند) به‏نظر من چنين استناد بى‏دليل و حسابى به هيچ‏وجه درباره اين محل وارد نيست فقط بناى مزبور شباهت مختصرى به برج آتشگاه دارد كه در جلو مقبره سنگى نقش رستم (رجوع شود به فصل آينده) برپاست و درون آن از دود سياه شده است و همين امر باعث اين اظهارنظر سرسرى گرديده است كه آنجا آتشكده زردشتيان بوده، اما راجع به اين فرض و خيال‏ دليلى هم هست كه هيج‏يك از آن دو بنا آتشگاه نبوده و چنين كارى اصلا دور از امكان مى‏نموده است.
به طبقه بالا با پله‏اى از بيرون وارد مى‏شوند. اين قسمت غير از در، راه يا شكافى با خارج نداشته است و بامى در بالا هست بدون اينكه راهى به آنجا باشد و بام هم محلى براى محراب آتش نداشته چون محدب بوده است. به‏علاوه شكل آتشگاه‏هاى ايرانى كه هنوز باقى است و يا در حجارى و بر سكه‏ها ديده مى‏شود به كلى تفاوت دارد و اندكى ترديد در ميان است كه هر دو برج بطورى‏كه در نقش رستم هم ديده مى‏شود صورت مقبره دارد و براى نگاهدارى تابوت‏هاى سنگين بوده است.
قبرهاى لى‏سين‏ «1» كه در آسياى صغير پيدا شده به‏خصوص مقبره تلمسوس‏ «2» اعتبار اين عقيده را نيك نمودار مى‏سازد و لزومى هم ندارد كه مثل ديولافوا به اين اظهارنظر عجولانه مبادرت ورزيم كه آرامگاه مرغاب مال كمبوجيه (كبوجيه) پدر كوروش است. راه درگاه كه به قسمت درونى باز مى‏شود از ديوارى است كه هنوز باقى است و بقيه پلكان هم در پائين آن ديده مى‏شود. تمام بنا 42 پا و سه اينچ ارتفاع و 23 پا و سه اينچ مكعب است و جرزها از همان قبيل است كه در تخت سليمان هست و به‏جاى ملاط با بست‏ها به‏هم پيوسته است و از همان قسم سوراخ‏هائى- شايد به قصد تزئين- دارد كه در برج نقش رستم ديده مى‏شود.
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
http://kbirb.yours.tv
Admin
Admin



Posts : 273
Join date : 2011-10-19
Age : 32
Location : keleis

خرابه‏هاى پاسارگاد  Empty
پستعنوان: رد: خرابه‏هاى پاسارگاد    خرابه‏هاى پاسارگاد  Icon_minitimeالسبت أكتوبر 29, 2011 8:10 am

در همين فاصله به سمت جنوب بناى سومى است كه يك ستون بلند سنگى يا ستونى از سنگ‏هاى تراشيده است ارتفاع آن 18 پا و يك طرفش توخالى است. از قرار معلوم براى بالا بردن وسايل ساختمانى (كه شايد در ساختن ديوارها به‏كار رفته است) بوده. در قسمت بيرونى بنا هم در چهار سطر تحتانى از قول كوروش: «ادام كوروش خشايثيا هخامنى‏شيا» به زبان‏هاى پارسى و عيلامى و آشورى نقش شده است به اين مضمون: «من كوروش هستم شهريار هخامنشى». بالاى اين ستون بزرگ را طورى ساخته‏اند تا نور از بام به تالار كه اين جرز جزئى از آن بوده است بتابد.
*******************************************************
باز 300 يارد ديگر در جهت جنوبى، خرابه چهارمى واقع شده است كه شامل ستونى نيمه‏گرد سنگى به ارتفاع 36 پا و قطر سه پا در زير ستونى است و سرستون ندارد و بر پايه كوچكى سياه در وسط سطحى مستطيل و صاف استوار گشته و ديوارهاى خارجى آن با سه جرز توخالى است شبيه آنچه قبلا اشاره كردم و بر هركدام همان كتيبه در سه زبان است كه تقرير خود كوروش مى‏شمارند و آن از جمله ستون‏هاى بى‏تراش محدودى است كه در ايران هست و بدون‏شك مى‏توان آنرا به دوره قبلى كه سبك معمارى پيشرفت كافى ننموده بود منسوب داشت، برعكس ستون‏هاى بندبندى دوره بعد كه در استخر و تخت جمشيد ديده مى‏شود. به علاوه ديوار شامل پايه هشت پهلو و پايه درگاه‏هاى سابق كه بر آن چند پا نقش گرديده كه بدون ترديد شبيه آن در تخت جمشيد هم هست و مربوط به مراسم تشريفاتى است. بواسطه وضع فرضى اين بنا بعضى از نويسندگان اخير به آن كاخ كوروش نام داده‏اند.
*******************************************************
باز در مسافتى به سمت جنوب شرقى سكوئى است كه پى قصر يا عمارتى است كه بعضى از زيرستون‏هاى آن در دو رديف هركدام شش تا هنوز ديده مى‏شود. در فاصله هشت پائى يكى از اين پايه‏ها جرز سنگى به ارتفاع 11 پا و 7 اينچ هست كه در قسمت فوقانى آن سابقا همان نوشته مباهات‏آميز بوده كه اشاره كرده‏ام و در زير تصوير برجسته‏اى است كه بواسطه دست‏خوردگى و مرور زمان صورت آن چندان روشن نيست و اين مجسمه معروف بال‏دار است كه بعضى‏ها آنرا فروهر كوروش (فره‏وشى) يا نشانه نبوغ كوروش و بعضى‏ها نيز خود كوروش پنداشته‏اند:
تصويرى نيم‏رخ است بزرگ‏تر از اندازه طبيعى و رو به سمت مشرق ايستاده و بر تارك آن پيكر، تاج مرموز جالب‏توجهى است كه با تاج‏هائى كه در حجارى‏هاى مصرى يافته شده است بى‏شباهت نيست و سياحان متحيرى آنرا به سه تنگ كه رديف قرار داده باشند با قبه‏هائى در رأس هريك تشبيه كرده‏اند.
اين پيكر در جامه بلندى است كه به تن چسبان است و از گردن تا قوزك پاست. موى سر و ريش حلقه‏حلقه و به تصاوير قديمى آتن و به جنگاوران ماراتن شباهت دارد. چهار بال بزرگ از شانه‏ها برمى‏آيد دوتا روبه بالا و دوتا هم به طرف پائين و مجسمه چيزى در دست دارد كه احدى نتوانسته است درست دريابد و فقط آقاى ديولافوا اين‏طور فرض و خيال كرده است كه مجسمه باريكى است كه تاج دو سر مصرى بر تارك دارد و «اوروس» مقدس است.
اكثريت نويسندگان آنرا نبوغ عنايت و حمايت كوروش محسوب داشته‏اند و بعضى ديگر كه صحت صورى كتيبه را مناط قرار داده‏اند پنداشته‏اند كه خود فاتح بزرگ است كه به زيور و پيرايه‏هائى كه از اقوام مغلوب تحصيل شده است آراسته شده است. آقاى پرو «1» مى‏نويسد مصر تا پادشاهى كبوجيه به تسخير ايران درنيامده بود از اين‏رو معتقد است كه اين ستون در موقع حيات كوروش نصب نگرديده، بلكه بعد از وفاتش كبوجيه يا داريوش برپا ساخته‏اند.
آقاى سيسيل اسميت در تأييد همين نظريه به اين‏جانب يادآورى كرده است كه بنابر روايتى زن كوروش مادر كبوجيه مصرى و نامش نيته‏تيس بوده كه ظاهرا با نيت ربة النوع‏ «2» (ياNeith ( دختر «آپريس» فرمانرواى آن كشور بى‏ارتباط نيست. اگر اين داستان حقيقت داشته باشد كه هرودوت انكار نموده، ولى خود مصرى‏ها تأييد مى‏كنند، دليل تعريف و ستايش مصريان را در حجارى‏هاى خود نسبت به كوروش واضح مى‏سازد و همچنين يورش به مصر از جانب فرزند او كبوجيه آشكار مى‏شود.
*******************************************************
خرابه ششمى كه به فاصله‏اى نسبتا دور در سمت مغرب واقع گرديده از همه جالب‏توجه‏تر است، زيرا ساختمانى است كه به نظر من‏ باحتمال قوى وقتى تابوت طلائى جنازه كوروش در آنجا قرار داشته و آن شامل دستگاه كوچكى است كه از جرزهاى بزرگ سنگ سفيد ساخته شده با سقفى شبيه آنچه در معابد يونانى است و تمام بر رأس پايه‏اى است كه هفت پله پى‏درپى سنگى دارد و رفته‏رفته كه به سقف مى‏رسد از اندازه آنها نيز كاسته مى‏شود.
*******************************************************
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
http://kbirb.yours.tv
 
خرابه‏هاى پاسارگاد
بازگشت به بالاي صفحه 
صفحه 1 از 1

صلاحيات هذا المنتدى:شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد
انجمن فرزندان ایران بزرگ  :: بخش: تاریخ جهان :: ایران باستان پیش از اسلام-
پرش به: